Isnin, 20 Jun 2011

GULAI TAUCU @ GULAI ACOR

Gulai taucu @gulai acor

masakan ni biasanya org perak suka...dan cara masakannya tak sama ngan tempat lain..mmg sedap n menyelerakan bagi yg gemarkannya..ni masakan kegemaran suami n anak2..kalu diorg makan mmg siap menghirup kuahnya..anak2 panggil gulai taucu ni SUP SOYA(nama baru)..hehhehehhe..mana taknya..dlmnya ada kacang soya..dengan rasanya yg masam2 pedas...kalu makan dbulan puasa mmg sungguh menyelerakan..teringat kat kg..mak selalu masak gulai ni..mmg kegemaran seisi keluarga..yg pasti masakan emak yg paling sedap..buatnya pun senang n simple..

RESEPI GULAI TAUCU@GULAI ACOR

1)      Ikan(apa2 pun boleh(ikan kembung / ikan haruan lg sedap) digoreng dulu
2)  Taucu
3) bawang merah    4biji l
4) bawang putih
5) halia
6) biji sawi & jintan manis(skit jer tuk tumis)
7)assam keping 4-5keping
8) cili besar atau cili padi
9) bawang besar
10)minyak tuk menumis
11) air (agak2 laa nak byk mana kuahnya)
12) garam / gula(secukup rasa)

cara-cara

1)tumis biji sawi n jintan..then tumis sekali bawang n halia sampai naik bau n garing sedikit..then masukkan TAUCU dalam 2sudu besar..bila naik bau masukkan air dlm 3 cawan..bila dah mendidih masukkan ikan goreng, assam keping,bawang besar n cili td..(taucu tu dah rasa masin)..rasa dulu baru masukkan garam n gula sedikit...kalu tak cukup masam..bleh tambah assam lg... sesetengah org suka masukkan timun..sedap juga...heheheheh
selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...